Σελίδες

Translate

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

OI ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Αυτό που κούρασε περισσότερο σ αυτή την σχεδόν εξάχρονη μνημονιακή περιήγηση είναι η επαναλαμβανόμενη διάψευση των προσδοκιών. Ήταν άνοιξη του 2010 όταν μας υπόσχονταν ότι το 2012 η ελληνική οικονομία θα επανερχόταν στην ανάπτυξη και θα έβγαινε στις αγορές. Αντ’ αυτού το 2012 ξεκίνησε το νέο μνημόνιο. Από τις προβλέψεις του δεύτερο μνημονίου 2012-2015 δεν υπήρξε ούτε μια που να επαληθευτεί. Και οι προσπάθειες εξόδου στις αγορές που επιχειρήθηκαν το καλοκαίρι του 2014 το μόνο προκάλεσαν ήταν η αύξηση της περίσκεψης  σχετικά με την σοβαρότητά μας. Παράλληλα η ελληνική οικονομία συνέχιζε την πορεία στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό.
Τώρα κάνουμε μια νέα αρχή έχοντας ήδη συσσωρεύσει μια μεγάλη κόπωση. Σ’ αυτή την περίπτωση η επανάληψη της διάψευσης των προσδοκιών και των στόχων της συμφωνίας δεν θα φέρει τέταρτο μνημόνιο. Θα προκαλέσει την αρχή μιας μεγάλης περιπέτειας και την μόνιμη εγκαθύδριση της δυσπιστίας απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να λεχθούν οι μεγάλες αλήθειες έτσι ώστε να γίνουν κτήμα της κοινής γνώμης και να μετριάσουν τις προσδοκίες. Και θα μετριαστούν οι προσδοκίες αν λεχθούν ορισμένες ‘πικρές’ αλήθειες.  Και αυτές οι αλήθειες πηγάζουν από την οικονομική πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις εξελίξεις και να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας.
Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις που νομίζω ότι είναι χρήσιμες για την διαμόρφωση των προοπτικών της ελληνική οικονομίας και συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των πικρών αληθειών.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους αφορά σε διακρατικές συμφωνίες επομένως η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση που θα αφορά την ονομαστική περικοπή σημαίνει την επιβάρυνση των προϋπολογισμών των ευρωπαίων εταίρων. Δύσκολο!!  
  • Ο σχηματισμός κεφαλαίου το 2008 ανήρχετο στα 51 δις ευρώ το 2014 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 21 δις. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο από το κεφάλαιο μιας οικονομίας πρέπει να αναζητήσουμε επενδύσεις τάχιστα.

  • Από την στιγμή που θα αποφασιστεί μια επένδυση μέχρι την στιγμή που θα συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία χρειάζεται κατ’ ελάχιστον δύο χρόνια. Άρα από την στιγμή που θα αρχίσουν να αυξάνονται οι επενδύσεις θα απαιτηθούν άλλα δύο έτη μέχρι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.  


  • Στις αγορές δεν πρόκειται να βγούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει οικονομία με την μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας που να μπορεί να δανείζεται. Επομένως το καθεστώς εποπτείας θα συνεχιστεί επί μακρόν.

  • Με μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνει η  έξοδος από την κρίση. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στην οικονομική βιβλιογραφία. Οι οικονομίες βγαίνουν από την ύφεση με μεγάλα προγράμματα επενδύσεων (δημοσίων και ιδιωτικών) και νομισματική χαλάρωση. 
Εκτιμώ ότι αν τα παραπάνω αποτελέσουν μέρος του δημόσιου διαλόγου ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση τότε μπορεί να επιδιωχθεί  η ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η καχυποψία και η πολιτική αβεβαιότητα θα υποσκάπτει την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε μέτρου πολιτικής.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/10/15 18:32

    1) Η πραγματική ανάπτυξη πραγματοποιείται με την εργασία του λαού όταν οι καρποί αυτής αποδίδονται στον ίδιο το λαό και όχι στον κεφαλαιούχο που κρατά τα οφέλη μόνο δικά του. Ανάπτυξη και ποιοτική στροφή της κοινωνίας νοείται όταν έχουν εξασφαλιστεί για τον καθένα ικανοποιητικές συνθήκες στέγασης, καλής ποιότητας διατροφή, παιδεία, υγεία, πολιτισμός κ.λ.π.
    2) Οι επενδύσεις γίνονται...πλουτίζουν κάποιοι ανεξέλεκτα για δυο χρόνια παίρνουν τα κέρδη χωρίς κόπο και οι εργαζόμενοι στις πολυπόθητες αυτές θέσεις εργασίας βρίσκονται πάλι στο δρόμο...
    3) Το καθεστώς εποπτείας δεν είναι μόνο της Ε.Ε, το έχουν επιβάλλει και οι έλληνες φοροφυγάδες των Channel Islands...που παραμένουν ανενόχλητοι να ακμάζουν ποικολοτρόπως όταν οι έλληνες εργαζόμενοι...αναζητούν εργασία για βιοπορισμό.
    4) Πραγματικά με μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνει η έξοδος από την κρίση μόνο με άλλο τρόπο ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι στα χέρια αυτών που δουλεύουν και παράγουν...
    5) Η ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση είναι αυταπάτη ή και απάτη και βεβαίως δεν μπορεί να συμβεί όταν είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι κάποιοι λίγοι θα κερδοσκοπούν εις βάρος των υπολοίπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις συμβάλλουν στην οικονομία. Στις περιπτώσεις οπου όπως λές παίρνουν τα κέρδη χρειαζόμαστε τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3/10/15 18:34

    ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ!! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέτρος Παππάς3/10/15 19:55

    Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι αυτό που προέχει στη Ελληνική οικονομία είναι να μετά ρυθμιστεί ώστε οποιεσδήποτε επενδύσεις έλθουν να μπορέσουν να αποδώσουν κάποτε. Η μεταρρύθμιση (εκσυγχρονισμός) όμως απαιτεί θυσίες κ ξεβωλεμα εκατομμυρίων πολιτών. Αν η έξοδος στις αγορές γίνει πριν ολοκληρωθούν θα έχει γίνει μισή δουλειά (αποτυχία). Το σχέδιο του μνημονίου δεν ήταν να ανακαμψουμε τάχιστα (άλλωστε αυτό ήταν αδύνατο) αλλά με την απειλή της ατακτης χρεοκοπίας να συναινέσει η πολιτική ηγεσία, να αναλάβει το πολιτικό κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστεί υποψία ανάκαμψης ή εξόδου στις αγορές, ο λαός η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση θα σπεύσουν να αρχίσουν τις παραχωρήσεις ( ως γνωστών άστοχα) και την επιστροφή στα ελλείμματα. Δυστυχώς είμαστε ή χώρα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλο με επενδύσεις κ εισροή κεφαλαίων. Αυτό αποδείξαμε μέχρι το 2010, ξέρουμε να τα τρώμε. Σαν οικονομολόγος κοιτατε μόνο τα οικονομικά στοιχεία απο ψηλά (όπως Grougman,Stiglitz) κ όχι την νοοτροπία του κάθε λαού. Αυτά πρέπει να συνδιάζονται για να πετύχουν, ή συνταγή δεν είναι ίδια για κάθε χώρα (Επενδύσεις=ανάπτυξη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορίσουμε τι εννοούμε μεταρρτθμίσεις. Εκτιμώ όμως ότι έξι χρόνια έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσες αλλά η ελλ οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται παγιδευμένη στην ύφεση.

      Διαγραφή

Με ενδιαφέρει η άποψή σας