Σελίδες

Translate

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η Ανάγκη για την Κεντροδεξιά Πρωτοβουλία



Tώρα που το πολιτικό εκκρεμές κινείται μεταξύ της υπεραισιόδοξης επιπολαιότητας και των ανέφικτων προτάσεων πολιτικής και οικονομικής αντιμετώπισης ο χώρος της κεντροδεξιάς αντιμετωπίζει την ιστορική πρόκληση να διαμορφώσει  έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο. Όπως και σε παλαιότερες ιστορικές στιγμές  έτσι και τώρα μπορεί να πετύχει τις αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες προκειμένου να δείξει τις διεξόδους των πολιτικών  και οικονομικών αδιεξόδων. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποτελέσει το ουσιαστικό ανάχωμα στον οικονομικό ριζοσπαστισμό και στην σταδιακή εθνική απομόνωση.

Τώρα που η κεντροδεξιά υποδέχεται και καλωσορίζει το ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πραγματικότητα και στον πολιτικό ρεαλισμό μπορεί να δομήσει ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο και να εμπλουτίσει την  ατζέντα του δημόσιου διαλόγου   με ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ιστορική αναγκαιότητα τώρα που ο πολιτικός λόγος  αποτελεί ακόλουθο  της οικονομικής πραγματικότητας και τα  μνημόνια θα χαρακτηρίζουν τον δημόσιο διάλογο για μεγάλο χρονικό διάστημα  να τοποθετηθεί το κεντροδεξιό πολιτικό αφήγημα  από την αρχή.  Όπως  στο παρελθόν πέτυχε να σφυρηλατήσει την κοινωνική και πολιτική συναίνεση που αποτελούν σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής σχετικά με   την ευρωπαϊκή προοπτική και την ελεύθερη οικονομία μπορεί και σήμερα να διαμορφώσει την ουσιαστική απάντηση στις ευρύτατες κοινωνικές ανακατατάξεις.  


Κακά τα ψέματα, μέχρι τώρα η διαχειριστική λογική που υπαγορευόταν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών αποτελούσε για τον χώρο της κεντροδεξιάς ένα ασφαλές πολιτικό πεδίο. Και αυτό διότι η απειλή της εξόδου της χώρας  από την Ε.Ε. κάλυπτε το κενό του πολιτικού λόγου και προσδιόριζε ένα μονόδρομο. Οι μελλοντικές πολιτικές αναμετρήσεις θα επαναφέρουν την απαίτηση για το πολιτικό όραμα που θα προδιαγράφει έναν διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και σ αυτή την απαίτηση οφείλει η κεντροδεξιά να απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας