Σελίδες

Translate

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η ΟΝΕ δεν είναι μόνο ΕΣΠΑ



Ισως να μην είχε γίνει αντιληπτό από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΟΝΕ έγινε όμως πρόσφατα. Η νομισματική ένωση δεν είναι μόνο λαβείν αλλά είναι και δούναι. Φαίνεται ότι δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει και για κάποιους λόγους που ανάγονται πίσω στην δεκαετία του 1980 έχουμε συνδέσει την Ε.Ε. αποκλειστικά και μόνο με διεκδικήσεις. Όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα για την ελληνική οικονομία μετά το 2008  άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι η παρεχόμενη βοήθεια διατελεί υπό το καθεστώς προϋποθέσεων. Στην συνέχεια έγινε πιο πιεστική η ανάγκη συμβατότητας της ελληνικής οικονομικής-πολιτικής δραστηριότητας με ένα ευρωπαϊκό γραφειοκρατικό ‘βαρύ’ πλαίσιο που δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών. Ετσι προέκυψε το δούναι που κατευθύνετε πλέον από την ελληνική πλευρά προς την Ε.Ε. Το δούναι στην ελληνική περίπτωση έχει να κάνει με την συμμόρφωση με τις κοινές πολιτικές και την ελαχιστοποίηση των περιθωρίων άσκησης διαφοροποιημένης πολιτικής.

Όταν λοιπόν οικοδομεί η Ε.Ε.  δομές που θα της εξασφαλίζουν την ενιαία εξωτερική πολιτική δίνοντας έτσι μια απάντηση σε ένα αίτημα πολλών δεκαετιών δεν επιτρέπονται  πολλά περιθώρια διαφοροποιήσεων. ΟΝΕ σημαίνει και ενιαία πολιτική στο θέμα της Κριμαίας και της Ουκρανίας. Οταν το ελληνικό διεκδικητικό πλαίσιο τοποθετεί την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως το κύριο πρόταγμα της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να θεωρείται ‘απελευθερωτικός’ ο  πόλεμος στην Κριμαία.  Στο ίδιο περίπου  πλαίσιο όταν μας εξηγούσαν ότι το ευρώ επρόκειτο να αποτελέσει ένα σκληρό νόμισμα τότε θεωρούσαμε ότι αυτή η συζήτηση δεν μας αφορά. Χρειάστηκε να έρθει η κρίση για να καταλάβουμε ότι σκληρό νόμισμα σημαίνει και σκληρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.



Οταν λοιπόν το ισοζύγιο μεταξύ δούναι και λαβείν με την ΟΝΕ αρχίζει και γίνεται αρνητικό τότε ξεθωριάζει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Παραμένει βέβαια πολύ ισχυρή η υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Χώρας και της συμμετοχής μας στην ΟΝΕ. Ωστόσο αυτή η υποστήριξη συνοδεύεται με την προϋπόθεση  ότι κάποια στιγμή θα ξανανοίξουν οι πύλες των χρηματοδοτήσεων και όλα αυτά που ζούμε θα αποτελούν ένα κακό όνειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας