Σελίδες

Translate

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σύνοψη συμπερασμάτων της Εκθεσης του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής


1.       Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο δυνατό. Η Ελλάδα βρέθηκε μόνη έναντι όλων των άλλων στις σχετικές διαπραγματεύσεις.
2.       Η εκκρεμότητα αυτή επιβαρύνει την οικονομία προκαλώντας αβεβαιότητες, που με τη σειρά τους ωθούν την οικονομία πάλι στην ύφεση.  Επίσης, η δημοσιονομική κατάσταση συνολικά χειροτερεύει παρά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση («100 δόσεις» κ.α.) ).  Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μεν πρόσκαιρα και εν μέρει με έκτακτα μέτρα,  αλλά έμειναν η αβεβαιότητα για το μέλλον και, προς το παρόν, το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, άρα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας!
3.       Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις οφείλονται εν μέρει στις διαφορετικές αντιλήψεις των δύο μερών για το μέγεθος και τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Κατά την εκτίμησή μας σε μερικές κινήσεις της κυβέρνησης  αποτυπώνεται   μια μάλλον παραδοσιακή αντίληψη για τον ρόλο του κράτους που στην Ελλάδα έχει επώδυνα δοκιμασθεί. Ο σύνθετος χαρακτήρας της ελληνικής τραγωδίας δεν αντιμετωπίζεται με βάση παραδοχές που έχουν ιστορικά διαψευσθεί.
4.      Κατά τη γνώμη μας η ορθή επιλογή να παραμείνει η χώρα στην ΕΖ, η οποία άλλωστε ούτε προεκλογικά είχε αμφισβητηθεί, καθορίζει το πλαίσιο για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις) σε κρίσιμους τομείς, αν και όχι σε όλους. Γιατί στο πλαίσιο της ΕΕ και πολύ περισσότερο της ευρωζώνης ισχύουν οι διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, του δημοσιονομικού συμφώνου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης κλπ. Εκτός τούτου δεν υπάρχει λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος εκτός Ευρωζώνης. Τέλος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες της ΕΕ αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η «τρέχουσα διευθέτηση» (κατά την ορολογία του Eurogroup 20.2.2015) και αν δεν γίνει η ανάλογη αξιολόγηση. Θα ήταν ιστορικό λάθος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική αρχίζει να αλλάζει σε κατεύθυνση μάλλον ευνοϊκή για την ίδια τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας