Σελίδες

Translate

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ανάγκη διερεύνησης του PSI



(απόσπασμα από την εκπομπή του Α. Λιάτσου 12/4/2017)
Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ αριθμ. 472/2013 του Ευρ. Κοινοβουλίου, Συμβουλίου:’’ Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονμικής προσαρμογής οφείλουν να διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν μεταξύ των άλλων τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν την οποιαδήποτε παρατυπία”.  Συγκεκριμένα πρέπει να διερευνηθούν τα παρακάτω:

1.       Δόθηκε η ίδια αποζημείωση στους κατόχους ομολόγων ανεξάρτητα το χρόνου που κάποιος είχε στην κατοχή του το ελληνικό ομόλογο. Για παράδειγμα  έλαβαν την ίδια χρηματική αποζημίωση οι κατέχοντες δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για μια ημέρα ή για εννέα έτη και 364 μέρες.  


   Αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο οι κερδοσκόποι (είχαν αγοράσει τα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά  λίγες μέρες πρίν την 12η Μαρτίου 2012) με τους επενδυτές (ΙΚΑ, λοιπά ασφαλιστικά ταμεία ) που είχαν αγοράσει τα ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.
 
    Πληρώθηκαν στο 100% της αξίας των ομολόγων οι κατέχοντες ελληνικά ομόλογα σε νομίσματα εκτός ευρώ (δολλάριο, γιέν ).


4.       ‘Παραχωρήθηκε’ το αγγλικό δίκαιο (υψηλή εξασφάλιση)  στα νέα ομόλογα τα οποία αντεκατέστησαν τα παλιά χωρίς να αποτιμηθεί, να ενσωματωθεί   στην τιμή του νέου ομολόγου και να πληρωθεί από τους νέους κατόχους των ομολόγων. Έπρεπε να λειτουργήσει βιβλίο προσφορών.

5.       Xωρίς προηγούμενη μελέτη δόθηκαν κίνητρα συμμετοχής στην αναδιάρθρωση (15% μετρητά και νέα ομόλογα) το ύψος των οποίων επιβάρυνε τον εξωτερικό δανεισμό. Αυτά τα πλουσιοπάροχα κίνητρα εί ναι ενάντια στην οποιαδήποτε διεθνή πρακτική.


6.       άλλαξαν την αρίθμηση (ISIN) των ομολόγων που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ ώστε να εξαιρεθούν της αναδιάρθωσης.

7.       Ενδεικτικό των αστοχιών είναι το γεγονός ότι τα Credit Default Swaps ελληνικών ομόλόγων αμέσως μετά την αναδιάρθωση πληρώθηκαν στο 80% και τα νέα ομόλογα εισήλθαν στις αγορές με ακριβώς την ίδια αξία όπως και πρίν το PSI.

Aμέσως μετά την αναδιάρθωση πληρώθηκαν στο 80% και τα νέα ομόλογα εισήλθαν στις αγορές με ακριβώς την ίδια αξία όπως και πρίν το PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας