Εχουμε πεί και πάλι. H έξοδος από την κρίση ούτε αυτονόητη είναι ούτε και δεδομένη. Η ελληνική οικονομία βίωσε την μεγαλύτερη μείωση του βιοτικού της επιπέδου σε διάστημα δύο ετών ο ελληνικός λαός υπέστη μεγάλες θυσίες και όλ αυτά πρέπει να αναγνωριστούν.
Είναι γεγονός ότι η ψήφιση του πακέτου των 11,5 δις αποτελεί το πρώτο βήμα από μια σειρά βημάτων που μπορούν να μας εξασφαλίσουν την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτός ο οδικός χάρτης αποτελεί ένα προιόν συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές μας. Ετσι σε σύντομο χρονικό διάστημα με αυξημένη πλέον την αξιοπιστία και το κύρος η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος επίτευξης των στόχων. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η ισχυροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ακολουθεί η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Και εδώ είναι τα δύσκολα διότι αυτή η επαναδιαπραγμάτευση αφορά το επίσημο χρέος. Με άλλα λόγια το οποιοδήποτε κούρεμα θα επιβαρύνει του ευρωπαίους συμπολίτες μας. Αυτοί πρέπει να πειστούν ότι στην Ελλάδα κάτι γίνεται και αξίζει για άλλη μια φορά να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία. Ετσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την ελληνική οικονομία. Διότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια η οποία να είναι αποδεκτή από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Μόνο έτσι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο δρόμος που μας εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων μας εντός της ευρωπαικής ομπρέλας.
Η λέξη κλειδί στον παραπάνω συλλογισμό είναι ο χρόνος. Όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ καλά αλλά αν πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα ετεροχρονισμός των πολιτικών. Δηλαδή εφαρμόζονται κάποιες πολιτικές όταν ήδη είναι πολύ αργά ακυρώνοντας έτσι τα αποτελέσμα΄τα τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Από κάποιο σημείο και πέρα θα ακυρωθεί η ισχύς οποιουδήποτε μέτρου. Πληροφορούμαι ότι η έκθεση της τρόικα θα κατατεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναβάλλεται για τις αρχές του 2013. Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό η ισχύς του οδικού χάρτη να ακυρωθεί από τον χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με ενδιαφέρει η άποψή σας