Σελίδες

Translate

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Oι προοπτικές της ανάπτυξης

Δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το 2014 θα είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από ένα κύκλο εξαετής ύφεσης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες  προβλέψεις στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε μια μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ. Αυτό όμως που παραμένει βέβαιο είναι ότι συνεχίζει η ατζέντα της οικονομικής πολιτικής να είναι μονοθεματική και να αναφέρεται αποκλειστικά στην δημοσιονομική σταθεροποίηση.  Το δυστύχημα είναι ότι ακόμα σήμερα  παρουσιάζεται μια αδυναμία της οικονομικής πολιτικής να εξειδικεύσει προτάσεις πολιτικής, μέτρα  τρόπους και έναν οδικό χάρτη  προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση. Ισως να μην έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι η ανάπτυξη δεν αποτελεί μια αυτονόητη διαδικασία ούτε είναι βέβαιο ότι μετά από έναν πολυετή κύκλο ύφεσης θα δούμε θετική μεταβολή του ΑΕΠ. Σε αντίθεση με την δημοσιονομική σταθεροποίηση η ανάπτυξη δεν προστάζεται ούτε νομοθετείται.
Για το 2014 τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνεχίζουν να μειώνονται, οι εξαγωγές έχουν χάσει την δυναμική τους και δείχνουν ότι δεν   μπορούν να προσθέσουν στην ανάπτυξη, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνεχίζει να περικόπτεται και τέλος οι εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων αναβάλλονται.  Το κυριότερο δε είναι ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει παρόλη την μακρά περίοδο μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ε.Ε. οι Eλληνες συνεχίζουν να επενδύουν και να χρηματοδοτούν μη παραγωγικούς κλάδους.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και έτσι η ανάπτυξη αναβάλλεται για το 2015. Το μεγάλο πρόβλημα από δώ και πέρα είναι ο χρόνος.  Η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει άλλη πίστωση χρόνου διότι οι κοινωνικές αντοχές και ανοχές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.  Η κόπωση που παρατηρούμε μετά από τόσες διαψεύσεις για την ανάπτυξη και τόσα αποτυχημένα σχέδια το αμέσως επόμενο διάστημα θα διογκωθεί κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την σφυρηλάτηση  της απαραίτητης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με το χρέος και το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας