Σελίδες

Translate

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Οι Ευρωπαϊκές Εξαγγελίες για την Ανάπτυξη


Είναι εξαιρετική η ανακοίνωση του νέου προέδρου της Ε.Ε. για το σχέδιο δημοσίων επενδύσεων ύψους 300 δις ευρώ που θα μπορέσει να βγάλει την ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση. Πραγματικά μια τέτοια απόφαση θα έχει σημαντικά οφέλη στην ευρωπαική και στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Αξίζει όμως να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα περιμένουμε τα 120 δις ευρώ που προβλέφθηκαν από το πομπώδες πρόγραμμα  Compact for Growth and Job  και αποφασίστηκε να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία τον Ιούλιο του 2012 μαζί με την αποφασισμένη τότε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τότε μιλούσαμε για ένα νέο σχέδιο Μαρσαλ. Επίσης ακόμα περιμένουμε την διάθεση του 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε έρευνα και καινοτομία ως μέρος της Συνθήκης της Λισαβόνα. Η ανακοίνωση αυτή έγινε το 2000. Τέλος, φαίνεται να καθυστέρησαν τα χρήματα του προγράμματος White Paper on Growth Competitiveness and Employment του οποίου εμπνευστή ήταν ο Jacque Delors τον Ιούνιο του 1993.

Διαπιστώνουμε λοιπόν  μια διάχυτη ανάγκη μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε. να δηλώνουν ότι κάτι αναπτυξιακό σχεδιάζουν αλλά κάτι συμβαίνει στο τέλος και ακυρώνεται. Και ακυρώνεται διότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί να το υλοποιήσουν.  Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι θα υλοποιηθεί το φαραωνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ε.Ε. από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕ). Πρώτον η ΕΤΕ  δεν έχει τους πόρους να το χρηματοδοτήσει. Δεύτερον η ΕΤΕ φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την αξιολόγηση των ομολόγων της παρά για την ευρωπαική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία η εμπλοκή της ΕΤΕ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μείωνε την αξιολόγηση των ομολόγων της. Θα μπορούσε βέβαια αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί από τις χώρες που παρουσιάζουν δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αυτές και αν δείχνουν απρόθυμες να προβούν σε τέτοιες κινήσεις μια και αποτελεί βαθιά πεποίθησή  τους ότι μόνο μέσω των αέναων μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενεργοποιηθεί η ανάπτυξη.
Η τελευταία επιλογή για την χρηματοδότηση του εξαγγελθέντος προγράμματος επενδύσεων είναι μέσω του διεθνούς δανεισμού. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ποιός θα δανειστεί. Την στιγμή όπου έχει αποκλειστεί η επιλογή του ευρωομολόγου μόνο χώρες όπως η Γερμανία μπορούν να αντλήσουν από τις διεθνείς αγορές 300 δις. Αλλά νομίζω ότι και αυτή η επιλογή είναι ανέφικτη.
Επομένως η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ότι και αυτή η εξαγγελία θα ξεχαστεί όπως και οι τρείς προηγούμενες. Εμείς από την άλλη μεριά θα περιμένουμε την υλοποίηση του προγράμματος Junker αλλά στο μεσοδιάστημα θα προκύψουν κάποιες άλλες εξελίξεις που θα επισκιάσουν το πρόγραμμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας