Σελίδες

Translate

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πολιτικός Αποπροσανατολισμός

Φαίνεται ότι πλέον είναι μόνιμο το διαζύγιο με την λογική και έτσι Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση βρίσκονται παγιδευμένες στα αλλεπάλληλα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι επιλογές τους. Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση εκπλειστηρίασε πολύ γρήγορα την πολιτική παρακαταθήκη και  το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που είχε στην διάθεσή της και δεν ήταν άλλο από την παραμονή της Χώρας στην ΟΝΕ. Από την άλλη μεριά η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να παγιδεύεται στην επίμονη άρνησή της να συμβιβαστεί με την οικονομική πραγματικότητα.
  
Είναι πλέον τραγική και επικίνδυνη η έλλειψη προσανατολισμού του πολιτικού συστήματος. Η αφέλεια και ο αγνωστικισμός αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά. Ας μη γελιόμαστε η υπόθεση με τον ΕΝΦΙΑ και ο τρόπος διαχείρισης δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα ενός κυβερνητικού σχήματος που έχει αναλάβει να λύσει ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει καταλάβει. Από την άλλη μεριά μόνο τρόμο προκαλούν οι προτάσεις πολιτικής των κρινόντων του μνημονίου. Είναι αλήθεια εντυπωσιακή η άνεση με την οποία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν θέσεις για το χρέος, το μνημόνιο την θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ειναι απίστευτη η ευκολία με την οποία ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο τελείωσε και θα βγούμε στις αγορές ή ότι με ένα νόμο θα διαγράψουμε το μνημόνιο ή πολύ περισσότερο θα κάνουμε μονομερή διαγραφή χρέους. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των δηλώσεων είναι η απέραντη άγνοια της πραγματικότητας.

Είμαστε μπροστά σε μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων. Συγκεκριμένα τα θέματα που θα προκύψουν το 2015 αφορούν στην διαχείριση του χρέους, τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ας σκεφτούμε την εξέλιξη των πραγμάτων όταν παράλληλα με την προεδρική εκλογή των πρώτων μηνών του 2015 ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Το σίγουρο είμαι ότι οι ευρωπαίοι δεν θα βρίσκουν συνομιλητή.  Δυστυχώς σ’ αυτά τα θέματα δεν υπάρχει μια στοιχειώδη επιχειρηματολογία που θα μπορούσε να πείσει εαυτούς και αλλήλους. Αντ’ αυτού η ένταση της πρώιμης προεκλογικής περιόδου δεν επιτρέπει την έκθεση των επιχειρημάτων και την κατοπινή εθνική συνεννόηση. Με κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό φοβάμαι ότι  για άλλη μια φορά θα γίνει ότι αποφασίσουν οι δανειστές. Ελπίζουμε μόνο ότι μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και μερικοί φιλελληνες και τύχη αγαθή θα τους οδηγήσει σε κάποιες ωφέλιμες σκέψεις για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας