Σελίδες

Translate

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ποσοτική Χαλάρωση Συνέντευξη στον 9,84 με τον Ν. Νώτη και Γ. Παπαγεωργίου



Ν. Νώτης, Γ. Παπαγεωργίου: Kύριε Καθηγητά περιγράψτε μας τι είναι η ποσοτική χαλάρωση
Απάντηση:
Η ποσοτική χαλάρωση η αγορά δηλαδή κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα υλοποιείται προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας. Αυξάνει ουσιαστικά την νομισματική βάση της οικονομίας

Ν. Νώτης, Γ. Παπαγεωργίου:  Σχετικά με την ελληνική οικονομία
Απάντηση: Η ποσοτική χαλάρωση στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα  παρακάτω προβλήματα:
1.      Του Αποπληθωρισμού
2.      Της ενίσχυσης της ανάπτυξης (αύξηση του πλούτου, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, αύξηση κατανάλωσης, αύξηση επενδύσεων)
3.       των spreads των ελληνικών ομολόγων
Φοβάμαι ότι με τον τρόπο που σχεδιάζεται και στην περίπτωση που η Ελλάδα περιλαμβάνεται, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα επιτευχθεί.
Ν. Νώτης, Γ. Παπαγεωργίου:  Αρα;
Απάντηση: πολύ φασαρία για το τίποτα. Πρέπει όμως να πούμε ότι στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί η Ελλάδα σ αυτό το πρόγραμμα τότε πιστεύω ότι μας δείχνουν την πόρτα της εξόδου.
Ν. Νώτης, Γ. Παπαγεωργίου:  Ναι αλλά δεν έχει ανάγκη η ευρωπαική οικονομία την ποσοτική χαλάρωση
Απάντηση: Ας ξεκινήσουμε από την ελληνική οικονομία. Για την αντιμετώπιση των προηγούμενων προβλημάτων η ελληνική οικονομία χρειάζεται ποσοτική, ποιοτική και δημοσιονομική χαλάρωση. Συγκεκριμένα, δεν αρκεί μόνο η αγορά των κρατικών ομολόγων αλλά θα έπρεπε να αγορασθούν και εταιρικά ομόλογα και μετοχές αλλά και άλλα δομημένα εταιρικά προιόντα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι συστιμικές τράπεζες. Από μόνη της η ποσοτική χαλάρωση χωρίς την δημοσιονομική χαλάρωση και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν θα μπορέσει να βγάλει την οικονομία από την κρίση.
Ν. Νώτης, Γ. Παπαγεωργίου: Νομίζω ότι θα βοηθηθούν οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Ηδη ξεκίνησαν από το 2014 και διακόπηκε αυτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τις εκλογές   

Απάντηση: Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις επειδή δεν έχουν ρευστότητα αλλά επειδή δεν έχουν επενδυτικά σχέδια που ικανοποιούν τα κριτήρια που θέτουν. Καμμία ελληνική τράπεζα το 2014 δεν ικανοποίησε τους στόχους που αυτή είχε θέσει για την χρηματοδότηση της οικονομίας και της αύξησης των παρεχόμενων δανείων. Σ αυτό το πλαίσιο της ύφεσης είμαι βέβαιος ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν πρόκειται να έχει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας