Σελίδες

Translate

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Τι σημαίνει για τους καταθέτες και τις τράπεζες η προσφυγή στον ELA Τι αναφέρουν οικονομολόγοι αλλά και τραπεζικές πηγές στο news.gr


Χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτησαν τόσο η Eurobank όσο και Alpha Bank.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά η συγκεκριμένη κίνηση;
Το ELA ουσιαστικά είναι προσωρινή ρευστότητα που παρέχεται σε φερέγγυο τραπεζικό ίδρυμα για να καλύψει έκτακτες ανάγκες όπως η εκροή καταθέσεων. Το ποσό αυτό δεν δίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας αλλά από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης έναντι επαρκών εξασφαλίσεων.
Όπως εξηγει στο news.gr o kαθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μάρδας, ο ELA είναι ένας μηχανισμός στήριξης των τραπεζών, ο οποίος έχει ως βασική αρμοδιότητα τη χορήγηση ρευστότητας αποκλειστικά στις τράπεζες.

Kαθηγητής Χιόνης: Ιδιαίτερα επιθετική ενέργεια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, επισημαίνει: "Το μεγάλο ερώτημα σχετίζεται με το αν πρόκειται για προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν, υπήρξαν, ή για μελλοντικές προβλέψεις προβλημάτων ρευστότητας. Μου κάνει εντύπωση γιατί πριν από μία εβδομάδα δεν υπήρχαν τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας".
Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση ως ιδιαίτερα επιθετική ενέργεια, ενώ σημειώνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου για να καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες. Διευκρινίζει πάντως ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να αποφευχθεί και να γίνει αφού δούμε πρώτα τις δημοσιονομικές ανάγκες τις χώρας - ενώ όπως λέει δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας