Σελίδες

Translate

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Η λέξη ‘’ρήξη’’ είναι άγνωστη στο ευρωπαϊκό λεξικό.

 Τόσο η κρίση όσο και η ρήξη ως έννοιες είναι άγνωστες σαν πρακτικές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η οικονομική κρίση σαν πιθανό ενδεχόμενο δεν περιλαμβάνεται στην συνθήκη του Μάαστριχτ.  Κατ’ αντιστοιχία η ρήξη της Ε.Ε με ένα κράτος μέλος και το εφαρμοστικό πλαίσιο αυτής της ρήξης , δεν προβλέπεται από οποιοδήποτε καταστατικό έγγραφο της  E.E.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε στο πρόσφατο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απέφυγε την ρήξη με κράτoς μέλος ακόμα και όταν όλοι στοιχημάτιζαν για το αντίθετο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιρλανδίας και η πίεση που υπέστη εν μέσω του Ιρλανδικού μνημονίου για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Αργότερα η Ισπανία, η οποία με χαρακτηριστική άνεση αγνόησε τις προτροπές – εντολές της Ε.Ε για υπαγωγή σε διαδικασία μνημονίου. Ακόμα πιο πρόσφατα  η Γαλλία, η οποία με παιδαριώδεις δικαιολογίες ‘’έπεισε’’ την Ε.Ε για την αναγκαιότητα  παραβίασης του συμφώνου σταθερότητας .
Κοινά χαρακτηριστικά των παραπάνω περιπτώσεων είναι ότι οι χώρες μέλη που είχαν  το ‘’πρόβλημα’’ έπεισαν για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους, τεκμηριώνοντας τις θέσεις τους και στην συνέχεια επέλεξαν ως συνομιλητές τους όχι μόνο μια χώρα (εν προκειμένω την Γερμανία ) αλλά τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα.
Κατ’ αναλογία και στην ελληνική περίπτωση η ουσιαστική τεκμηρίωση των απαραίτητων αλλαγών σε έναν οδικό  χάρτη σταθεροποίησης-ανάπτυξης κρίνεται αναγκαία εφόσον πολλαπλασιάζονται τα  αδιέξοδα. Η γνωστοποίηση αυτών των αδιεξόδων  είναι πολύ   πιθανό να οδηγήσει σε ευρύτατες συμμαχίες. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει διολισθήσει σε ένα διμερές θέμα Ελλάδας – Γερμανίας.Το γεγονός αυτό φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τόσο εχθρούς και φίλους της Γερμανίας αλλά και ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης. Η μεγαλύτερη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος δημιουργεί μάλλον μια πλατφόρμα συζήτησης και συμβιβασμού παρά  ρήξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας