Σελίδες

Translate

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Συνένετευξη στον Σ. Κοτρώτσο στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1

Ο καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, κος Διονύσης Χιόνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή“Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφοΣεραφείμ Κοτρώτσο.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός Grexit μεταξύ άλλων τόνισε ότι οποιαδήποτε περίπτωση Grexit δηλαδή αλλαγής συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να γίνει την Δευτέρα, δεν μπορεί να γίνει την Τρίτη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες πριν η χώρα μπορέσει να υποκαταστήσει το ένα νόμισμα με το άλλο, πριν μπορέσει το ευρωπαϊκό σύστημα να αποδεχτεί στις συναλλαγές του στο ένα άλλο νόμισμα. "Επομένως δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το συζήσουμε για την Δευτέρα. Μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία Grexit αλλά δεν μπορεί να είναι κάτι το οποίο το συζητάμε την Δευτέρα. Είναι τεχνικώς αδύνατο" είπε.
Και πρόσθεσε "Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτή τη στιγμή να έχουμε μια συμφωνία. Δεν είναι να έχουμε μια διαφωνία η οποία θα μας οδηγήσει στην έξοδο. Διότι η έξοδος είναι κοστοβόρα για όλους και για τους Γερμανούς και για τους Αυστριακούς και για τους Φιλανδούς αλλά και πολύ περισσότερο για τους Έλληνες. Επομένως ας δούμε πιο είναι το πιθανό σενάριο και πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί για να γίνει υλοποιήσιμο. Συμφωνώ μαζί σας απόλυτα ότι ένα τρίτο μνημόνιο δεν μπορεί να περάσει από την κοινή γνώμη κι αυτό θέλει έναν εμπλουτισμό. Έναν εμπλουτισμό με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία είναι χρέος και αναπτυξιακό πακέτο. Μόνο του μνημόνιο, μόνο δημοσιονομικό δεν μπορεί να περπατήσει, δεν μπορεί να υιοθετηθεί από την ελληνική κοινωνία".
"Ο Γιούνκερ να έρθει αύριο και να είναι πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα γιατί έχει διαλυθεί η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή. Μια κοινωνία η οποία έχει 5 χρόνια 26% ανεργία τι περιμένετε δηλαδή να υιοθετήσει προγράμματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας; Περιμένετε να συμμορφωθεί με το  οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο ευρωπαϊκό ή ελληνικό; Είναι παράλογα πράγματα!" σημείωσε. 
ΔΗΜ.: Αυτό γιατί είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν οι σκληροί της ευρωζώνης;
Δ.ΧΙΟΝΗΣ: Η αποδοχή αυτού του επιχειρήματος σημαίνει συνυπευθυνότητα για τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν. Και συνυπευθυνότητα σημαίνει συνένοχη και πληρώνουμε μαζί το οποιοδήποτε πράγμα από εδώ και πέρα. Και ξέρετε ποιο είναι το οποιοδήποτε; Τα 50 δις το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει μέχρι το 2018. Αυτό λοιπόν δεν θέλει να το πληρώσει κανένας, δεν θέλει να το καλύψει κανένας από τους ευρωπαίους παρόλο που βρίσκονται σε μια φάση συνενοχής.
Εκεί βρίσκεται το θέμα. Δηλαδή αν παραδεχτεί η ΕΚΤ ότι έκανε λάθος ως κεντρικός σύμβουλος του PSI τον Μάρτιο του 2012 τότε δεν έχει δικαίωμα να κόψει τον ELA όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα!
Αυτή λοιπόν η γκάμα των επιχειρημάτων ακυρώνει ουσιαστικά την οποιαδήποτε διαδικασία στοχοποίησης και ποινικοποίησης της Ελλάδος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει λάθη και από εδώ.
Μην δώσουμε λεύκη επιταγή ή ξορκίσουμε την οποιαδήποτε ενοχοποίηση του ελληνικού συστήματος αλλά εμείς το μερτικό μας στην ευθύνη το πληρώνουμε με τους 40 βαθμούς να κάθονται οι συνταξιούχοι έξω από τα ATMs και να περιμένουν το 50ευρω. Αυτό είναι ποινή την οποία την πληρώνουμε, οι ευρωπαίοι πληρώνουν την συνένοχη τους για τα λάθη τα οποία έγιναν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας