Σελίδες

Translate

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΝΔ, Ιδεολογικός Επαναπροσδιορισμος


  
Το 2016 θα είναι έτος ορόσημο για τη ΝΔ. Και αυτή η εκτίμηση δεν προκύπτει μόνο από την εκλογή νέου αρχηγού αλλά και κυρίως από την προκύπτουσα αναγκαιότητα πολιτικού και ιδεολογικού επαναπροσδιορισμού της κεντροδεξιάς παράταξης. 
Μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και  η ΝΔ ταύτιζε την πολιτική της υπόσταση με την προάσπιση του ευρωπαικού προσανατολισμού της Χώρας. Η εξασφάλιση της ευρωπαικής προοπτικής μπορούσε να εγγυηθεί  την ιδεολογική συνέχεια της παράταξης  αλλά κάλυπτε και το μεγαλύτεορ μέρος των πολιτκών επιχειρημάτων.
Σήμερα  οι φωνές αμφισβήτησης της ΟΝΕ πολλαπλασιάζονται. Αμφισβητείται κατά πόσο μπορεί η ΟΝΕ να εγγυηθεί το βιοτικό επίπεδο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πόσο μπορεί να διαχειριστεί σοβαρά θέματα όπως  η κρίση χρέους,  το πρσφυγικό, θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας. Ακόμα και χώρες οι οποίες αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες της ευρωπαικής ολοκλήρωσης (Ιταλία, Γαλλία) φαίνεται να υιοθετούν μια κριτική στάση για την επιτυχή έκβαση του ευρωπαικού πειράματος. Πολλές άλλες διαχωρίζουν ενεργά πλέον την εθνική τους υπόσταση από τις ευρωπαικές πολιτικές (Φινλανδία, Μ. Βρεταννία,Πολωνία).  
Η ενίσχυση των εθνικών πολιτικών και προτεραιοτήτων έναντι των ευρωπαικών θα προκύψει με μεγαλύτερη ένταση στην περίπτωση της Ελλάδας όπου η πιθανή παράταση της ύφεσης και της λιτότητας θα δημιουργήσει πλέον το υπόστρωμα για την ουσιαστική αμφισβήτηση βασικών πυλώνων της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και του ευρωπαικού εκσυγχρονισμού  μπορούν (ίσως) να εγγυηθούν την αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά σε μακροχόνιο επίπεδο, τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας απαιτούν  άμεσες λύσεις. 
Σ αυτό το πλαίσιο η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη για τη Ν.Δ η οποία έχει ταυτιστεί με το ευρωπαικό ιδεώδες και όραμα. Στον βαθμό που δεν γίνεται ένας ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ του φιλοευρωπαισμού και των ευρωπαικών πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης όπως διαμορφώνονται σήμερα,  θα αφαιρέθει η οποιαδήποτε πιστικότητα πολιτικού λόγου αλλά θα προβληθεί και μια τεράστια πολιτική ανεπάρκεια.
Τα θέματα που θα προκύψουν στην ελληνική κοινωνία (ασφαλιστικό, αναδιάρθρωση χρέους, συνέχιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ανεργία,κοινωνική κρίση) δεν μπορούν να απαντηθούν αποκλειστικά με ευρωπαικά επιχειρήματα και τεχνοκρατική απροσδιοριστία. Σίγουρα θα χρειαστεί  κάτι περισσότερο.  Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό το ‘διαφορετικό’ θα εμπεριέχει στοιχεία πολιτικών με σαφέστατο εθνικό χαρακτήρα και λιγότερο ευρωπαικό. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει μια ουσιαστική  αντίθεση στην κυρίαρχη αντίληψη που διακατείχε για πολλές δεκαετίες τη ΝΔ.

Σ αυτό το νέο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό η ΝΔ για να επιβιώσει πολιτικά θα χρειαστεί να επαναπροσδιορισθεί. Και αυτό ο επαναπροσδιορισμός και το νέο πολιτικό αφήγημα της κεντροδεξιάς παράταξης δεν θα μπορέσει να είναι πλέον μονοπαραμετρικά ευρωπαικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας