Σελίδες

Translate

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

H Συνομωσία της Δραχμής, ο Σόιμπλε και άλλα Φαιδρά


Κοινή διαπίστωση γι αυτούς που ξέρουν οικονομικά είναι η αδυναμία για την διεξαγωγή ουσιαστικής οικονομικής συζήτησης στην Ελλάδα της κρίσης. Μάθαμε να συζητάμε αλλά και να αναλύουμε με φαιισμπουκισμούς και τιτιβίσματα. Σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική ημιμάθεια υπήρξε ισοπεδωτική για όποιον υποστήριζε κάτι διαφορετικό από την κυρίαρχη ιδεολογία.

Υποστηρίξαμε αρκετές φορές ότι χωρίς κατάλληλα προσαρμοσμένη νομισματική πολιτική η Χώρα δεν πρόκειται να βγεί από την κρίση. Και αυτή η θέση δεν ήταν αποτέλεσμα θείας έμπνευσης ούτε ονείρου. Προτείνεται και τεκμηριώνεται από την οικονομική ιστορία και την οικονομική θεωρία. Είχαμε πεί λοιπόν ότι αν δεν χαλαρώσει η νομισματική πολιτική τότε είναι αναπόφευκτη η δραχμή και μάλιστα εν μέσω καταιγίδων και ελληνικής απροετοιμασίας. Ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Οσοι δε, δειλά τολμούσαν να πούν την λέξη δραχμή λοιδορούντο και αποκαλούνταν ‘πράκτορες’, ‘άσχετοι’ κ.λ.π. Θυμάμαι όταν είχα αναφέρει σε μια εκπομπή της Ε. Στάη κάτι ανάλογο είχε γίνει σεισμός και την επόμενη μέρα ο Γ. Κύρτσος και η κυρία Σπανού σε πρωινή εκπομπή είχαν χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς περί δραχμικής δεξιάς και άλλα φαιδρά (και να σκεφτεί κανείς ότι αμφότεροι δεν έχουν καμία σχέση με τα οικονομικά).

Ηρθε όμως η ώρα  που ο μέγας Φιλέλλην και ευεργέτης  Σόιμπλε ανάφερε απροκάλυπτα ότι χωρίς εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί τώρα;  Πρώτον τώρα κατάλαβε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Δεύτερον δεν θέλει να κάνει την αναδιάρθρωση του χρέους. Τρίτον δεδομένης της απειλής του BRexit και των Ιταλικών προβλημάτων θέλει να λειτουργήσει νουθετικά αλλά και απειλητικά στους υπόλοιπους ευρωπαίους. Υπάρχει και ένα τέταρτο που μού λέει ο Π. Κ. Θέλουν να διαλύσουν την ΟΝΕ και θα χρησιμοποιήσουν την ελληνική κρίση.
Είδομεν…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας