Σελίδες

Translate

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Προληπτικό Πακέτο Μέτρων και οι Αφανείς Λόγοι


Χωρίς αμφιβολία το προληπτικό πακέτο μέτρων 3,5 δισ είναι εκείνο που προκάλεσε τα αδιέξοδα στις συνομιλίες με τους δανειστές και την καθυστέριση της αξιολόγησης. Είναι πραγματικά δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς της όψιμη ευαισθησία του ΔΝΤ για την επίτευξη των δημοσιονμικών στόχων και την επαλήθευση των μάκρο προβλέψεων. 

όταν επί έξι συναπτά έτη καμμία μα καμμία πρόβλεψη του ΔΝΤ  βλέπε Debt Sustainability Analysis 2012,13,14,15 )καθώς και του ελληνικού προγράμματος δεν επαληθεύτηκε, 
όταν το ΔΝΤ χρειάστηκε να βαφτίσει το κρέας ψάρι με την βιοσιότητα του ελληνικού χρέους και να εκτεθεί σε διαπλανητικό επίπεδο, 
όταν το θέμα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή επιβεβαίωσε την πλήρη απομάκρυνση του από την οικονομική θεωρία 
όταν όλες μα όλες οι προβλέψεις του για το ΑΕΠ διαψεύστηκαν   
το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τώρα;
Εφόσον έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2015 σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και η ελληνική κοινωνία ουσιαστικά αδιαμαρτήρητα δέχτηκε το νέο πακέτο μέτρων των 5,6 δισ θα μπορούσε κανείς εύκολα να υποθέσει ότι με την ίδια έφεση θα υλοποιήσει και τα προβλεπόμενα μέτρα. Επομένως είναι εύλογο το ερώτημα ‘γιατί τώρα;’

Oι εξηγήσεις είναι τέσσερεις κατά την γνώμη μου. Δύο που εμπίπτουν στην σφαίρα της συνομωσιολογίας και δύο που σχετίζονται με τα οικονομικά.

Ας ξεκινήσουμε από τις οικονομικές εξηγήσεις :
Oι αιώνιοι φίλοι μας οι ευρωπαίοι δεν θέλουν την αναδιάρθωση του χρέους και χρησιμοποιούν τις ενστάσεις του ΔΝΤ για να μην κλείσει η αξιολόγηση. Μην ξεχνάμε ότι ο συντηριτικός σχηματισμός που νίκησε στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας μεταξύ των άλλων είχε και ως βασικό σύνθημα ”Οχι άλλα λεφτά στου Έλληνες’. Τέλος στις 22 Ιουνίου διεξάγεται το βρεταννικό δημοψήφισμα και μέχρι τώρα το ‘Οχι’ προηγείται. Και ο λόγος που προηγείται σχετίζεται και με τον προβληματισμό των Βρεταννών για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της ΕΕ. Κορωνίδα σ’ αυτό τον προβληματισμό είναι η αδυναμία διαχείρισης του χρέους.

Η δεύτερη οικονομική εξήγηση έχει να κάνει με την ηλλειμένη απόφαση αναδιάρθωσης του χρέους. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν και άλλα μέτρα προκεινένου  να υπάρχει ένα σούπερ ασφαλές δημοσιονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Μόνο έτσι θα γίνουν ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και από το 54% που διαπραγματεύονται σήμερα θα μπορέσουν να ανέλθουν στο 80-85%. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να γίνουν ξανά ελκυστικά στους επενδυτές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να πουληθούν και να ξεφορτώσουν οι ευρωπαικές χώρες-δανειστές.

Στην συνέχεια αναφέρονται οι συνομωσιολογικοί λόγοι:
To ΔΝΤ θέλει να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις. Το ΔΝΤ και η Τρόικα τα τελευταία χρόνια χρόνια παίζουν τον ρόλο του  ανθύπατου που θέλει να ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις. Με την εμπλοκή στην αξιολόγηση και τα προβλήματα ρευστότητας που θα προκληθούν θα πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις. 

Το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από το Ελληνικό πρόγραμμα. Ψάχνει να βρεί προσκόμματα και όσο βλέπει ότι οι αέναοι φίλοι μας στην Ευρώπη δεν προχωρούν στην διευθέτυση του χρέους ανησυχεί. Αν συνεχιστεί έτσι το ελληνικό πρόγραμμα θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα το ΔΝΤ. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα (1) σοβαρό  think tank ή τμήμα οικονομικών επιστημών από την Κευλάνη ώς την Ιρλανδία που να μην κάνει αναφορές στην αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και στην αδυναμία του ΔΝΤ να δώσει λύσεις. Επομένως με την συνεχή εμπλοκή θα ακολουθήσει το βελούδινο διαζύγιο πριν σκάσει η βόμβα.   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας