Όταν πρίν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός του Η.Β. εξήγγειλε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή του Η.Β στην Ε.Ε. αισθανόταν αρκετά σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βρεταννών θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε και να ηγηθεί της εκστρατείας. Στο διάστημα που ακολούθησε πολλά πράγματα άλλαξαν και απέδειξαν ότι δεν θα επρόκειτο για μια εύκολη υπόθεση.
Ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος έγινε αυτό που οι ευρωφύλακες απεύχονταν. Τονώθηκε αισθητά το θέμα του ευρωσκεπτικισμού και το θέμα της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας της ΟΝΕ αλλά και της ΕΕ μπήκε σε όλες τις ευρωπαικές πολιτικές αναμετρήσεις. Ετσι παρόλο που για την στήριξη της παραμονής του ΗΒ έχει κινητοποιηθεί το σύμπαν βομβαρδίζοντας του ευρωπαίους με αναλύσεις ότι το BREXIT θα σημάνει το τέλος του κόσμου τα αποτελέσματα είναι πολύ περιορισμένα. Από την άλλη μεριά ο λόγος του Φάρατζ και του Τζονσον αποτελούν πλέον μέρος του δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται στις Ισπανικές εκλογές, στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου στην Ιταλία,στις Γαλλικές εκλογές και τέλος στις Γερμανικές εκλογές.
Ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος ο σπόρος της ουσιαστικής κριτικής στο οικοδόμημα των Σόιμπλε, Μέρκελ, Γιούνκερ και Νταιζελμπλούμ τροφοδοτεί τις κινήσεις αλλαγής των πολιτικών της ΟΝΕ. Προσφυγικό, εξωτερική πολιτική μα κυρίως η μνημειώδης οικονομική πολιτική της ΟΝΕ αποτελούν πλέον επίσημα σημεία προβληματισμού. Και βλέπουμε αυτόν τον προβληματισμό των Βρεταννών να τον συμμερίζονται ακόμα και λαοί που αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες της ευρωπαικής πορείας όπως οι Γάλλοι.
Ειλικρινά δεν μπορώ να υποθέσω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ανεξάρτητα όμως από τα ποσοστά η αρχή της μεγάλης αλλαγής στην Ευρώπη θα έρθει μετά απ’ αυτό το δημοψήφισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με ενδιαφέρει η άποψή σας