Σελίδες

Translate

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Η Σπουδή της ΕΛΣΤΑΤ για την Υπαγωγή στην Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (Νοέμβριος 2010)

  Θεωρώ δικαιολογημένη την συζήτηση για το έλλειμμα του 2009 διότι η πιστοποίηση του ύψους του ελλείμματος νομιμοποίησε το πρόγραμμα  της δημοσιονομικής σταθεροποίησης αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) το 2012. Αμφότερα αποτελούν  πλέον ομολογημένα λάθη και τραγικά ορόσημα για την οικονομική πορεία της Χώρας για πολλές δεκαετίες. 
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση  την 15η  Νοεμβρίου 2010 η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2006-2009.  Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΚ) 479/2009, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διαβίβασε στην Eurostat στις 10 Νοεμβρίου 2010 τη 2η ετήσια κοινοποίηση για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2010. Στον Πίνακα  που ακολουθεί (απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ), παρουσιάζονται τα κύρια αποτελέσματα για την περίοδο 2006-2009.


 


















Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το έλλειμμα του 2009 ανέρχεται στο 15,4% του ΑΕΠ. Αρα με αυτή την ανακοίνωση  η ΕΛΣΤΑΤ εισηγείται την ενεργοποίηση της Διαδικασίας του Υπερβολικού Ελλείμματος. Η ενεργοποίηση της Διαδικασίας του Υπερβολικού Ελλείμματος σύμφωνα με το άρθρο 104 της Συνθήκης της Ρώμης προβλέπει την αυστηρή εφαρμογή των συστάσεων της Ε.Ε. της χώρας μέλους που παρουσιάζει το υπερβολικό έλλειμμα και την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται συγκεκριμένες ποινές. Δημιουργήθηκαν δηλαδή οι προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και στην οικονομική πολιτική  του μνημονίου 1,2 που δεν αποτελούσε τίποτα άλλο παρά το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
 Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι η αναθεώρηση προέκυψε διότι συνυπολόγισε και το έλλειμμα που προκύπτει βάση του ΕΣΟΛ 95 για έναν  αριθμός δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι αυτό τον λόγο έπρεπε να  αναταξινομηθεί  ο υπολογισμός του ελλείμματος στον τομέα της γενικής κυβέρνησης (S13).
 Σ αυτό το σημείο προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Πολλές από τις αναφερόμενες ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ολοκλήρωσαν τους ισολογισμούς τους σε χρόνο μεταγενέστερο της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των οργανισμών της Κοινωνικής Ασφάλισης η ολοκλήρωση των ισολογισμών έγινε αρκετά χρόνια αργότερα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορείς να εξάγεις το έλλειμμα κάποιου οργανισμού χωρίς να έχει ολοκληρώσει αυτός ο οργανισμός τον ισολογισμό;  Ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα περίμενε κανείς να έχουν πιστοποιηθεί τα εθνικολογιστικά στοιχεία από τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης  και μετά να δημοσιοποιηθούν. Αλλωστε  ο ρόλος της Στατιστικής Αρχής είναι να αποτιμά μεγέθη expost και όχι να εξάγει συμπεράσματα από εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας