Σελίδες

Translate

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η a la carte ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.



Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι μια ιδέα η οποία θεμελιώθηκε δεκαετία του '80 και λειτούργησε καθοριστικά και σχεδόν συνολικά από τη δεκαετία του 90 και μετά.Εξασφαλίστηκε  με αυτόν τρόπο η απομάκρυνση της τράπεζας    και πιο συγκεκριμένα κεντρικού τραπεζίτη από την πολιτικές εξελίξεις και τον εςωτερικι ανταγωνισμό. Βοηθήθηκε η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής καθώς επίσης και της Αντιπληθωριστικής πολιτικής. 

ΣΤην ελληνική περίπτωση όμως βλέπουμε μία ουσιαστικά διαστρεβλωμένη εκδοχή της ανεξαρτησίας της Κεντρικής τράπεζας. Η τράπεζα της Ελλάδος επι μόνιμου βάσεως αποτελεί τον σταθερό συνήγορο των μνημονιακών πολιτικών. Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία διότι δεν έχει αμφισβητήσει ούτε μία φορά το θεωρητικό υπόβαθρο και την εμπειρική εξειδίκευση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έξι χρόνια στην ελληνική οικονομία. Τουναντίον με την πολιτική της προετοιμασε ουσιαστικά το έδαφος για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls. Πολιτεύτηκε με σημαία τα μνημόνια Διαδραματίζοντας περισσότερο το ρόλο του εκπροσώπου των ευρωπαίων εταίρων και των λανθαςμενων επιλογών του Διεθνους Νομισματικού Ταμείου  στην Ελλάδα παρά τον ρόλο της ανεξάρτητης Κεντρικής τράπεζας. Εξασφάλισε λοιπόν ένα ρόλο στην ελληνική κοινωνία ο οποίος θα μπορούςε να χαρακτηριστεί ως ανεξαρτησία a la carte. 
Μη ανεξαρτησία δηλαδή η οποία διασφαλίζει την μη παρέμβαση των ελληνικών κυβερνήσεων στην αςκηςη της νομισματικής πολιτικής αλλα ταυτόχρονα επιτρεπει την επιλεκτική παρέμβαση της τράπεζας στις πολιτικές εξελίξεις. Σε πολλές περιπτώσεις δε δίστασε να παίξει και απροκάλυπτα το ρόλο του συνηγόρου και υπερμάχου μνημονιακών πολιτικών που αμφισβητούνταν από το σύνολο της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομικής διανόησης. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη κεντρική τράπεζα σε χώρα ευρωπαϊκής ένωσης με τόση έντονη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Η συνέχιση της πολιτικής υπεράσπισης οποιασδήποτε πολιτικής προέρχεται είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από την ευρωπαΐκή επιτροπή ή τέλος από την ευρωπαΐκή τράπεζα διαςτρεβλωνει τον ανεξάρτητο ρόλο της και υποσκάπτει έναν θεσμό που λειτούργησε για πολλά χρόνια θετικά για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας