Σελίδες

Translate

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σημείο Κοινωνικής Εκρηξης



To ποσοστό  αυτών που αισιοδοξούν σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB είναι μικρότερο από 3%  Eιλικρινά θα ήθελα να συναντήσω έναν από αυτούς τους αισιόδοξους να μου εξηγήσει που εδράζει αυτή την αισιοδοξία. Το  64% εκτιμά ότι θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται και δεν νομίζω να υπερβάλλω  αν πώ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο βρασμού και κοινωνικής έκρηξης.  Όπου  πλέον οι πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις και εξαγγελίες δεν θα έχουν κανένα νόημα διότι θα έχει διαρραγεί η οποιαδήποτε   σχέση με την λογική, με την εμπιστοσύνη και την  πίστη ότι μέσω μιας λογικής διαδικασίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Φοβάμαι ότι μαζί με την κατάρρευση των δημόσιων αγαθών θα έχουμε και μια γενικότερη κίνηση απείθειας, αμφισβήτησης  και αδυναμία συνεννόησης  ακόμα και για τα ελάχιστα. Και έτσι καταλήγουμε σε κραυγές και ψιθύρους, σε συνομωσιολογία και  παραλογισμούς, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές  με φαισμπουκισμούς και τιτιβίσματα.  



Νομίζω ότι όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες γεγονότων πρωτοφανούς και πρωτόγνωρου παραλογισμού που παρουσιάζονται κάθε μέρα στην δημόσια ζωή. Τελευταία παρουσιάζονται συμπολίτες μας σε ΔΟΥ και ζητούν τον συμψηφισμό των χρεών τους με τα πιστοποιητικά του Σώρρα. Ολο και πιο συχνά ακούω επικλήσεις από σοβαρούς ανθρώπους στον Λεβέντη. Νεόκοπους οικονομικολογίζοντες να υπερμάχονται των μνημονίων.  Όλα αυτά είναι ενδεικτικά.  

Το φαινόμενο αυτό είναι  παράγωγο των τραγικών αδιεξόδων που δημιούργησε η κατάσταση των μνημονίων καθώς  η αποτυχία των βασικών παρεμβάσεων  και πολιτικών των τελευταίων επτά ετών που συνοδεύτηκαν από τις μεγάλες διαψεύσεις-απογοητεύσεις.
Όλα δείχνουν ότι οι κοινωνικές εξελίξεις επιταχύνονται και ένας νέος κοινωνικός μετασχηματισμός για την Ελληνική κοινωνία βρίσκεται προ των πυλών. Ειλικρινά δεν ξέρω  αν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, αν θα είναι μετασχηματισμός προς τις ευρωπαϊκές δομές ή τις δομές της Μέσης Ανατολής αν θα διαρκέσει 5 ή 15 έτη, αυτό που ξέρω είναι ότι σ’ αυτό τον μετασχηματισμό δεν επιτρέπεται σημαντικές μονάδες της κοινωνίας να απέχουν με ταπεινά άλλοθι και προσχήματα.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας