Σελίδες

Translate

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υποεπιτροπή για την ενημέρωση με θέμα «το Χρέος και η Απομείωση του»

Με ακρόαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Χουλιαράκη και του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διονυσίου Χιόνη συνεδρίασε χτες η Υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο «Το χρέος και η απομείωσή του» υπό την προεδρία του βουλευτή κ. Γεράσιμου Μπαλαούρα, Προέδρου της Επιτροπής.
Κατά την εισήγησή του, ο Καθηγητής κ. Χιόνης προέβη σε μια σύντομη περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και τα βήματα που έγιναν μέχρι τώρα για την αναδιάρθρωσή του, ενώ ανέπτυξε προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Ο κ. Χιόνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων,  πως πρόκειται για ένα μη βιώσιμο χρέος, με τα δυσμενή στοιχεία της υπαγωγής όλων των ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα του, καθώς απευθύνεται πλέον στις κοινωνίες και όχι στις τράπεζες, και τόνισε πως «γι' αυτόν το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αναδιάρθρωσή του».

φωτογραφία Χ. Μίττα
Όσον αφορά τη συζήτηση για την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Χιόνης ανέφερε πως καλό θα ήταν να ξεκινήσει πριν αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων και αφού προσδιοριστεί με ρεαλισμό ποιο θα είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και ποιοι φορείς θα συνδράμουν, επισημαίνοντας την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαχείριση χρέους.

Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να προηγηθεί η ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και να υπάρξει μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του χρέους της με τις σημαντικά μειωμένες τιμές των ομολόγων της, με ένα δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Επισήμανε επίσης ότι οι διαβλεπόμενες ενισχύσεις της γερμανικής κυβέρνησης στην Deutsche Bank δίνουν την ευκαιρία να διεκδικηθεί η διαγραφή του χρέους που αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Χουλιαράκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης της απομείωσης του δημοσίου χρέους, αναλύοντας διεξοδικά την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου του 2016 και τα αποτελέσματά της για την ελληνική οικονομία. Στη συνέχεια, παρουσίασε ενώπιον των μελών της Υποεπιτροπής σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως αυτά προκύπτουν από τις αναλύσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απομείωση του δημοσίου χρέους αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την έξοδο από την κρίση, δεν είναι όμως πανάκεια», και πρόσθεσε πως «ενώ η αναδιάρθωση είναι κρίσιμη και επιβεβλημένη, πρέπει ταυτόχρονα να συνεχιστεί η μάχη απέναντι στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας».
Τις πρωτολογίες των κ.κ. Χουλιαράκη και Χιόνη ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις βουλευτών-μελών της Υποεπιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας