Σελίδες

Translate

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ο Αέναος Εθνικός Διχασμός


Μην τρέφουμε αυταπάτες ο εθνικός διχασμός δεν τέλειωσε ποτέ στην Ελλάδα. Το αποδεικνύει ο πολιτικός λόγος, η ένταση των επιχειρημάτων ακόμα και απλών ανθρώπων, η αδυναμία να αποδεχθούμε το αντίθετο.

Το 1915 η πρώιμη ελληνική κοινωνία διχάστηκε χωριζόμενοι σε δύο στρατόπεδα αυτά των των Βασιλικών και των Βενιζελικών. Το διακύβευμα δεν ήταν άλλο από την σημαντική απόφαση αν η Ελλάδα στον Α’ Παγκ. Πόλεμο θα συντασσόταν με την Αγγλο-Γαλλία ή την Γερμανία στην συνέχεια προέκυψε το μεγάλο δίλλημα  ποιες περιοχές θα απελευθερωθούν και ποιες θα παραμείνουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτά τα διλήμματα η ελληνική κοινωνία  δεν μπόρεσε να τα εντάξει σε μια γόνιμη διαδικασία διαλόγου και εθνικής συνεννόησης.   Αργότερα το 1944 το σοβιετοκινούμενο ΕΑΜ θέλησε να υποκαταστήσει την κρατική υπόσταση και να αμφισβητήσει τον δυτικό προσανατολισμό της Χώρας. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ο φόρος αίματος ήταν μεγαλύτερο από τον Ελληνογερμανικό πόλεμο.



Τις επόμενες δεκαετίες δεν χρειάστηκε να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις και επιλογές από την ελληνική κοινωνία. Μετά την κρίση τα πράγματα άλλαξαν. Τα τελευταία χρόνια   επανήλθε η ένταση και η αδυναμία ανοχής της αντίθετης άποψης. Η επιφανειακή προσέγγιση, η ερμηνεία σημαντικών εθνικών θεμάτων με υπερπαλουστευμένες θεωρήσεις σε συνδυασμό με την αδυναμία αποδοχής της φτωχοποίησης  βρίσκουν ανίκανη της ελληνική κοινωνία για να αποφασίσει. Σημαντικά θέματα όπως ευρώ, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, μετανάστες, κ.λ.π. τείνουν να αποτελέσουν την νέα διαχωριστική γραμμή των κοινωνιών. Βιώσαμε τα πράσινα και μπλέ καφενεία τώρα θα βιώσουμε τα υπέρ-ευρώ και κατά-ευρώ, τα καφενεία που θα υποστηρίζουν τους μετανάστες και αυτά που αντιτίθενται. Αρκεί μια σπίθα στο διαδίκτυο, twitter ή facebook και παρατηρούμε μια έκρηξη μίσους η οποία μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με ψυχολογικούς όρους από συμπολίτες μας που τα προσωπικά τους αδιέξοδα τους οδηγούν στην συσπείρωση γύρω από ένα διακύβευμα που τις περισσότερες φορές δεν το κατανοούν.  Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται ανάλογα κοινωνικά πειράματα και τόσο στο twitter όσο και στο facebook και φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία ψυχωτικών φαινομένων που μπορούν να επαναφέρουν ένα νέον εθνικό διχασμό.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας