Σελίδες

Translate

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

To Tέλος της Αυταπάτης και η Αρχή της Επανίδρυσης





Δεν νομίζω ότι υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία ότι  η Δύση μπαίνει σε μια νέα φάση. Και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την εκλογή του Τραμπ αλλά από την συνεχή  υποχώρηση της επιρροής της  ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ταγιάνι αμέσως μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Ο νέος πρόεδρος  κυκλοφόρησε   μια ανακοίνωση   όπου διατυπώνει την θέση ότι η λύση των προβλημάτων της Ευρώπης πρέπει να γίνει με λιγότερη Ευρώπη. 
To κύριο χαρακτηριστικό  της νέας φάσης  επικεντρώνονται πλέον στην επανασύσταση. Την  επανασύσταση των κοινωνιών μακριά από την αντίληψη της πολυπολιτισμικότητας και της ανοχής των ανθρώπων που προέρχονται από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς. Την ανάγκη για την επαναδόμηση των δημοσίων αγαθών και του κράτους πρόνοιας. Την  υποκατάσταση του καταρρέοντος θεσμού και των μηχανισμών της ΕΕ, ΟΝΕ με κάτι διαφορετικό που θα επιτρέπει στους ευρωπαικούς λαούς να είναι μαζί αλλά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους με εθνικές πολιτικές. Και τέλος στην ανασύσταση νέων γεωπολιτικών συμμαχιών και ισορροπιών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.


Μαζί με τη νέα φάση έρχεται και το τέλος της Μεγάλης Ελληνικής Αυταπάτης. Η αυταπάτη προσδιορίζεται από την αναντιστοιχία μεταξύ των υποσχέσεων και της πραγματικότητας. Η θλιβερή ελληνική πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας σε συνδιασμό με τα κύμματα των λαθρομεταναστών δημιουργούν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την κορύφωση της ριζοσπατικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και  για την προετοιμασία της επόμενης μέρας. Κύριαρχο στοιχείο της ‘επόμενης’ μέρας θα είναι το επιτακτικό αίτημα για αντικατάσταση των βασικών θεσμών και κυρίαρχων αντιλήψεων που μας οδήγησαν  στα παρατεταμένα αδιέξοδα. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον πολιτικό καθωσπρεπισμό στην Ελλάδα παρήλθε ανεπιστρεπτί. Πλέον αναζητούνται λύσεις χωρίς φετίχ και ταμπού.  Η  κυρίαρχη αντίληψη  στην ελληνική κοινωνία  εμπέδωσε  πλέον   ότι ήταν μια  συλλογική ψευδαίσθηση η άποψη  ότι τα μνημόνια μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση.  Η δε  παρέλαση των ανθύπατων κάποτε μπορεί να προκαλούσε φόβο τώρα μόνο θυμό. Ο πολιτικός αυτισμός που μπόρεσε και  εξασφάλισε την μακροβιότητα  της Αυταπάτης   φαίνεται να μην μπορεί να συνεχίσει να την υποστηρίζει. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να καταλάβουμε οτι η χώρα δεν θα μπορέσει να βγεί από την κρίση χωρίς  την διαμόρφωση ενός εθνικού αφηγήματος και πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και θωράκισης των κοινωνικών δομών και θεσμών. Το δοκιμασμένο σύστημα  που της επέτρεψε σε άλλες εποχές να πραγματοποιήσει οικονομικά θαύματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας