Οι Έλληνες περιμένουν πολλά από τον Αντώνη Σαμαρά και πρώτα-πρώτα χαλάρωση των μέτρων λιτότητας. Αλλά για πολλούς οικονομολόγους ο Αντώνης Σαμαράς θα κερδίσει απλά λίγο χρόνο πριν την επόμενη φάση που είναι πολύ πιο λεπτή και αφορά μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δηλαδή επιμήκυνση των πληρωμών, μείωση των επιτοκίων και/ή εγκατάλειψη πιστώσεων απλά και καθαρά.
Το θέμα δεν είναι ακόμα στην ημερήσια διάταξη αλλά πλανάται γενικώς. Για κάποιους ειδικούς είναι αναπόφευκτο ώστε να δοθεί στην Ελλάδα μια ευκαιρία για να βγει από την κρίση.
Σύμφωνα με τον Gilles Moec οικονομολόγο της Deutche Bank μετά το PSI η Ελλάδα αντί να φθάσει το 120% του χρέους το 2020 θα βρίσκεται κοντά στο 160%. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας, υποβαθμίστηκε η κατάσταση της οικονομίας με συνέπεια τους πρώτους μήνες του χρόνου να υπάρξει υστέρηση εσόδων της τάξης του 15% κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα από εκείνο που αναμένει η τρόικα. Ο Lawrence Boone από τη Μerril Lynch υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των δανείων εφόσον μόνο η αποπληρωμή των τόκων στοιχίζει 6 με 7 μονάδες του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
Ο οικονομολόγος της Euler-Hermes Ludovic Subran υποστηρίζει ότι «αρκεί να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να λύσουν το πρόβλημα» σκεπτόμενος ένα νέο Κλαμπ των Παρισίων.
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με άλλους οικονομολόγους οι χώρες της ευρωζώνης δύσκολα θα δεχθούν να κάνουν θυσίες για μια χώρα που δεν έχει σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Έπειτα πως θα αντιδρούσε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αυτοι θα δεχόντουσαν να πληρώσουν τα χρέη τους στην τρόικα;
Για να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα η Ελλάδα δείξει καλή διαγωγή. Σύμφωνα με ειδικό «οι δημόσιοι πιστωτές δεν θα πρέπει να χάσουν την αξιοπιστία τους». Επίσης η όλη επιχείρηση θα πρέπει να λάβει τη μορφή επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων, κάτι που είναι πιο αποδεκτό από την εγκατάλειψη πιστώσεων.
Ένα είναι σίγουρο, υπογραμμίζει στον επίλογό του το άρθρο, ότι δεν πρέπει να μείνουμε διστακτικοί για πολύ ακόμα. Με αυτή την κρίση, η νομισματική ένωση χάνει ένα δέκατο της μονάδας ανάπτυξη κάθε μήνα.#fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με ενδιαφέρει η άποψή σας