Σελίδες

Translate

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Tαξίδι σε Αχαρτογράφητα Νερά



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι η ενασχόληση με την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Η πολιτική αυτή είναι επιλογή αλλά ταυτόχρονα και αναγκαιότητα. Εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών.
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζονται χρηματοδοτικοί πόροι και μάλιστα άμεσα. Δεν νομίζω να συνεχίζει να πιστεύει κανένας ότι από την θεσμική μεταρρύθμιση ή από το άνοιγμα του επαγγέλματος του θυρωρού θα προκύψουν χρηματοδοτικοί πόροι.
Στην συνέχεια έγινε επιτέλους κατανοητό ακόμα και από τους ακραιφνείς υποστηρικτές εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης  ότι ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 και αποτέλεσε το Ευαγγέλιο της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
 Αρα πρέπει να βρεθούν πόροι. Οι πόροι θα προέλθουν προφανώς από τον δημοσιονομικό κορβανά. Αρα πρέπει να βρεθούν πόροι. Οι πόροι θα προέλθουν προφανώς από τον δημοσιονομικό κορβανά. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, κίνητρα, αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων  κ.λ.π. επιβάλλουν την διάθεση του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Αν όμως το δημοσιονομικό πλεόνασμα κατευθυνθεί προς την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων τότε πολύ απλά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι χωρίς την επίλυση του θέματος του χρέους οποιοσδήποτε αναπτυξιακό προγραμματισμός μοιάζει με ταξίδι σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Στην παρούσα φάση δεν έχουμε όμως ξεκαθαρίσει τι θα γίνει ή τι θέλουμε να γίνει με το χρέος. Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Όταν η μισή κυβέρνηση πιστεύει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και η επίσημη θέση της Ε.Ε. είναι ότι  το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία (!!) αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι τοποθετήσεις του Νaoyuki Shinohara αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο του ΔΝΤ μοιάζουν ως μοναδική πυξίδα  σ’ αυτό το αχαρτογράφητο ταξίδι.  Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Shinohara δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και θα παραμείνει έτσι την επόμενη δεκαετία ανεξάρτητα από την παραγωγή δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Παράλληλα έκανε έκκληση στην Ε.Ε. να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και παράλληλα προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν καταστεί βιώσιμο το χρέος.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας