Σελίδες

Translate

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ανεργία, Επενδύσεις

Στο σημείο που έχει φτάσει η ανεργία, η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία των νέων θεωρώ υποχρέωση μου να δημοσιεύω στοιχεία επενδύσεων που βρίσκονται ‘κολλημένες’ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκω να συμβάλω σε ένα δημόσιο προβληματισμό για την επιτάχυνση των επενδύσεων και. Και αυτό διότι φαίνεται να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ο πραγματικός εχθρός αυτής της Χώρας είναι η ανεργία. 

Οι ‘κολλημένες’  επενδύσεις εμποδίζουν την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Βέβαια μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι πρέπει να σεβαστούμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.  Ναί, αλλά γιατί για να αποδείξουμε  τον σεβασμό μας  πρέπει να περιμένουμε δέκα χρόνια όπως φαίνεται ότι περιμένει η αξιοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο; Γιατί  πρέπει να μαζευτούν 12000 υπογραφές όπως η περίπτωση του Costa Navarino προκειμένου να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο; Το αστείο είναι ότι μετά από προσεκτική εξέταση γίνεται εμφανές ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στα αρχικά σχέδια αλλά μόνο καθυστέρηση.

Σε μια κοινωνία όπου ποσοστό μεγαλύτερο από 30% των κατοίκων της ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας και καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια  πώς μπορεί να γίνεται ανεκτή η πρόσκληση από υπουργό  να δίνει   συνέντευξη τύπου (βλέπε  σχετική συνέντευξη τύπου του αν. Υπ. Τσιρώνη) και να καλεί το κοινό να του δώσει όπλα για να ακυρώσει μια επένδυση όπου πρόκειται να δημιουργηθούν 5000 θέσεις  εργασίας.  Και αυτός ο υπουργός να  αποκαλείται παραγωγικής ανάπτυξης.

Ισως η παρατεταμένη σοσιαλομανία που έχει πλήξει αυτή την χώρα δεν αφήνει να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε θέση εργασίας δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία θα δημιουργηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και μόνο. Η εποχή όπου διορίζονταν στις ΔΕΚΟ και στον δημόσιο τομέα (ευτυχώς) πέρασε ανεπιστρεπτί. Αν δεί κανείς την ακόλουθη λίστα των επενδύσεων που κατά κύριο λόγο αντέγραψα από την ιστοσελίδα capital.gr  μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι   βρίσκονται ‘κολλημένες’ για περιβαλλοντικούς λόγους.

Κάβο Σίδερο τουριστική επένδυση στο νομό Λασιθίου,ανάπτυξη τουριστικού χωριού στην Αργολίδα, Αξιοποίηση του ακινήτου σε Αφάντου στη Ρόδο, Επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη Κέρκυρας, Αστέρα Βουλιαγμένης, Academy Gardens στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, μονάδα Ιτανος Γαία Kρήτη, Kilada Hills Αργολίδα, Επένδυση χρυσού στις Σκουριές, Ανάπλαση Ελληνικού

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι παραπάνω επενδύσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής τους θα δημιουργήσουν περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας στην διάρκεια της κατασκευής και πολύ περισσότερες κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους
  

 Σε πολλές περιπτώσεις  εξαντλούμαι την περιβαλλοντική μας ευαισθησία στις επενδύσεις. Εχουμε αφήσει απροστάτευτες τις επενδύσεις, έρμαια των λαικών κινημάτων, λαικών δικαστηρίων και των ακτιβιστών. Είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις των ‘λαικών αγωνιστών’ με μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία  ενάντια σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου αυτές οι ευαισθησίες  ξεπεράστηκαν αμέσως όταν ο επενδυτής απέδειξε τα ‘φιλότιμα’ συναισθήματά του.  Η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλές περιπτώσεις ξεκινά την θεώρηση μιας επένδυσης με τον ξεκάθαρο στόχο να την ακυρώσει ή να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα αν πρόκειται για την λειτουργία μιας δημόσιας δραστηριότητας ξεκινάμε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Διυλίζομαι τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο σχετικά με  το τίμημα κάποια κρατικοποίησης όταν με περιττή ευκολία ανακοινώνεται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ίσως της Ολυμπιακής κ.λ.π.


Θα ήθελα να κλείσω αυτή την αναφορά αγανάκτησης με μια ακόμα καθηγητική πρόταση. Η ανάπτυξη δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία προκαλείται με συγκεκριμένους τρόπους όπου κυριώτερος και στη σημερινή συγκυρία μοναδικός, είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο. 


2 σχόλια:

  1. καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον σας άρθρο. Σε γενικές γραμμές έχετε πολύ δίκαιο στα σημεία που αναφέρεστε για τις επενδύσεις. Θα ανεβάσετε κάτι σχετικό και για την πορεία τις μετοχές του ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την ειλικρίνεια και την πραγματικότητα του άρθρου σας. οι ιδιωτικές επενδύσεις, συμφωνώ πλήρως, είναι το κινητήριο όχημα για την ανάπτυξη της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Με ενδιαφέρει η άποψή σας