Σελίδες

Translate

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Oι προοπτικές της ΕΕ

Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης παραμένουν αναιμικές και σε καμία περίπτωση το ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 1,5% το 2016. Το χειρότερο όμως είναι ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, που όλοι είχαμε επενδύσει τόσα πολλά, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα σε καμία χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει γύρω στο 0,1% προκαλώντας ένα ακόμα πρόβλημα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και καμία από τις ουσιαστικές μακροοικονομικές ανισορροπίες δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αρα τα προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ταλαιπωρημένη ΟΝΕ. Επιπρόσθετα το παραμύθι με τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται να μην ‘πουλάει’ τελευταία ούτε καν στην Ελλάδα. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν και με μια αυξημένη δυσαρέσκεια που συνεχώς γίνεται και πιο εμφανής ακόμα και σε παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές κοινωνίες όπως η γαλλική και η ιταλική. Η δυσαρέσκεια διογκώνεται από την παροιμιώδη ανικανότητα των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το 2016 πολλά πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ευρωζώνη. Ενώ αυτή η διαπίστωση αποτελεί κοινή συνισταμένη αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι η κατεύθυνση της αλλαγής. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι σχολές είναι δύο. Από την μεριά βρίσκονται αυτοί που υποστηρίζουν την μεγαλύτερη πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστούν τα προβλήματα των δημοσιονομικών αλλά και αναπτυξιακών προσαρμογών.
Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν ότι οι πιο χαλαρές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και η αύξηση των βαθμών ελευθερίας με τους οποίους οι εθνικές πολιτικές καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αποτελούν και την λύση των προβλημάτων.

Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή θα ήμασταν σίγουροι ότι η Ε.Ε. θα αντιμετώπιζε όλα αυτά με την προσφιλή της μέθοδο: την αναβολή γι’ αργότερα. Δώσε χρόνο στον χρόνο έλεγε ο Μιτεράν όταν καλείτο να αποφασίσει για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ένα εμπόδιο υπάρχει σ’ αυτή την λογική και σχετίζεται με το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας για την παραμονή στην ΕΕ.   Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα μετά απ’ αυτό το δημοψήφισμα πολλά θ’ αλλάξουν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας