Σελίδες

Translate

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τουρκία 1916, Συνθήκη των Sykes-Picot


Eπειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται (ορισμένες φορές) είναι χρήσιμο να την μελετούμε. Θεωρώ ότι το θέμα ‘Τουρκία’ αποτελεί έναν βασικό συντελεστή σταθερότητας στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή. Τα σύγχρονα σύνορα της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης αποτέλεσαν αρκετές φορές στο παρελθόν θέμα συμφωνιών και σε μεταγενέστερο χρόνο διαμορφώνονταν.
Τον τελευταίο καιρό επανέρχεται στην επικαιρότητα μια ιστορική συμφωνία που έλαβε χώρα μεταξύ Άγγλων και Γάλλων και με την συμμετοχή των Ρώσων τον Μάιο του 1916 στο αποκορύφωμα του α’ παγκοσμίου πολέμου. Είναι η εποχή όπου αποφασίζεται η οριστική διάλυση  της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών
 Τον Μάιο του 1916 συναντήθηκαν λοιπόν στον Λίβανο  οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων:  Sir Mark Sykes για την Αγγλία, Francois Georges Picot για την Γαλλία και  Sergei Sazonov για την Ρωσία.
Συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τριών δυνάμεων:
Την παραχώρηση στην Ρωσία της Κωνσταντινούπολης, της Αρμενίας και του περάσματος από την Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο (καφέ χρώμα στον χάρτη)
Οι Βρετανοί θα έπαιρναν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή της Basra, την δυτική Μεσοποταμία  (Ιρακ, Κουβέιτ, Ιορδανία).





Υπό την Γαλλική κυριαρχία θα περνούσαν οι περιοχές της Συρίας του Λιβάνου του Β. Ιράκ (από το Κιρκούκ και βόρεια) και το τμήμα της Τουρκίας (Κιλικίας) που σήμερα κατοικείται από Κούρδους.
Η Παλαιστίνη θα παρέμενε υπό διεθνή επιτήρηση
Αργότερα το 1917 η Ιταλία προώθησε και τις δικές της διεκδικήσεις πάντα στα πλαίσια της παραπάνω συμφωνίας και εξασφάλισε τα μικρασιατικά παράλια.
Η Συνθήκη των  Sykes-Picot όπως ονομάστηκε με το πέρασμα του χρόνου δέχτηκε πολλές αλλαγές αλλά αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες το βασικό σημείο αναφοράς σε πολλές συζητήσεις για την χάραξη των συνόρων στην περιοχή της Ν.Α. Μεσόγειου και της Μ. Ανατολής. Το ενδιαφέρον είναι ότι το τελευταίο διάστημα συζητείται σε πολλά διεθνή fora.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας